Olejki do włosów

Który jest najlepszy?

Olejek do włosów to ostatnio bardzo popularny produkt pielęgnacyjny.

Coraz częściej i chętniej stosowany jest przez kobiety na całym świecie. Czemu zawdzięcza tak duże zainteresowanie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy przyjrzeć się jego właściwościom i działaniu.

Otóż olejek do włosów może być stosowany bezpośrednio na włosy lub jako dodatek do kosmetyków, których używamy do mycia skóry głowy. W obu przypadkach sprawdzi się rewelacyjnie. Popularność tego produktu jest na tyle wysoka, że zaczął być stosowany podczas różnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Jednym z nich jest olejowanie włosów. Zabieg polega na nakładaniu na włosy mieszanki olejków dobranych w odpowiednich proporcjach. Olejowanie włosów powinno wykonać się do trzech godzin przed myciem głowy, dwa razy w tygodniu.

Pamiętać należy, aby używać produktów bez silikonów, które mogłyby niepotrzebnie obciążać i zapychać pory włosów. Po zabiegu zastosować trzeba delikatną maseczkę i pozostawić włosy do samodzielnego wyschnięcia; w wersji zabiegu dla niecierpliwych włosy suszyć można zimnym powietrzem z suszarki.

Właściwości

Olejek do włosów wygładza, nabłyszcza i zmiękcza. Posiada także działanie nawilżające, odżywcze i ochronne. Sprawia, że włosy stają się bardziej odporne na uszkodzenia, wypadanie i rozdwajanie końcówek. Olejek do włosów tworzy wokół pasemek barierę ochronną, która nie przepuszcza szkodliwych czynników pochodzących ze środowiska zewnętrznego; stanowi także dobre zabezpieczenie przed działaniem promieni słonecznych.

Rodzaje

Ranking

Oddajemy w wasze ręce ranking najlepszych olejków do włosów. Zestawienie przedstawia produkty z uwzględnieniem takich cech jak: zapach, kolor, sposób pozyskiwania, metoda aplikacji, właściwości, skład. Ranking został przeprowadzony z myślą o paniach, które regularnie używają olejków do włosów, a także o tych, które dopiero zamierzają je stosować. O udział w teście poprosiliśmy kobiety, które dużo czasu poświęcają swojej urodzie. Każda z nich otrzymała kosmetyk wzmacniający, odżywiający, nawilżający, nabłyszczający oraz zapobiegający wypadaniu i łamaniu włosów. Przeczytaj ranking i sprawdź, który olejek do włosów zasłużył na twoje uznanie.

Olejek arganowy

Olejek arganowy to najpopularniejszy produkt, który służy do pielęgnacji włosów. Jest znany wśród wielu kobiet i ceniony za swoje niesamowite właściwości. Może być stosowany do ochrony i odżywiania skóry twarzy, ciała oraz włosów. Olejek arganowy należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, w butelce z ciemnego szkła. Polecany jest do każdego rodzaju cery i typu włosów.

Sposób pozyskiwania

Olejek arganowy pozyskiwany jest z nasion drzewa arganii żelaznej, która rośnie na terenie Maroka. Zbiorem orzeszków i procesem tłoczenia na zimno zajmują się kobiety. Olejek arganowy nie jest poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dzięki temu zachowuje wszystkie właściwości i odżywcze składniki. Olejek arganowy ma wodno – oleistą konsystencję, dobrze rozprowadza się na skórze ciała i szybko wchłania oraz dokładnie pokrywa przesuszone włosy.

Zapach i kolor

Olejek arganowy posiada bardzo charakterystyczny zapach. Ze względu na żółto-brązowe zabarwienie nazywany jest „Płynnym Złotem Maroka”.

Metoda aplikacji

Olejek arganowy można nakładać bezpośrednio na włosy lub dodawać do odżywek i maseczek. Większą ilość tego produktu aplikuje się w miejsca, gdzie włosy są szczególnie zniszczone, np. rozdwojone końcówki. Olejek arganowy stanowi fazę tłuszczową w kosmetykach własnej roboty. Może być również wykorzystywany w pielęgnacji włosów metodą OMO (olejek do włosów/mycie skóry głowy/olejek do włosów). Wcierany bezpośrednio w skórę głowy stymuluje włosy do wzrostu.

Właściwości

Olejek arganowy chroni włosy przed promieniowaniem słonecznym, wiatrem i niską temperaturą. Przyspiesza regenerację pasemek uszkodzonych farbowaniem, stylizacją na gorąco lub w wyniku innych zabiegów fryzjerskich. Wzmacnia słabe, łamliwe i przesuszone włosy, a także pomaga w walce z łupieżem. Włosy spryskane olejkiem arganowym są bardziej podatne na układanie i modelowanie, są również dobrze nawilżone, nabłyszczone i wygładzone.

Olejek kokosowy

Olejek kokosowy jest popularnym produktem przeznaczonym do pielęgnacji włosów. Może być stosowany z powodzeniem w kuchni oraz podczas zabiegów na skórę ciała i twarzy. Przy wyborze tego rodzaju kosmetyków zwracajmy uwagę na miejsce i kraj pochodzenia, datę ważności, cenę i sposób przechowywania.

Sposób pozyskiwania

Olejek kokosowy pozyskiwany jest z orzechów palmy kokosowej. Proces wytwarzania polega na tłoczeniu i rozgrzaniu miąższu kokosu. Produkt dostępny jest w sklepach jako rafinowany i wybielany. Olejek kokosowy zachowuje stałą i zwartą postać do temperatury około 25°C. Powyżej tej wartości zmienia konsystencję na płynną.

Zapach i kolor

Olejek kokosowy pod stałą postacią ma biały kolor. Po podgrzaniu zmienia barwę na jasnożółtą. Olejek kokosowy rafinowany nie posiada żadnego zapachu. Natomiast w olejku naturalnym i czystym wyczuwalne są aromaty kokosa.

Metoda aplikacji

Olejek kokosowy stosuje się zarówno w postaci stałej, jak i płynnej. Produkt można zeskrobać nożykiem, a wiórki dodać do maseczki, szamponu lub odżywki. Płynny olejek również dodaje się do kosmetyków myjących i pielęgnacyjnych. Ponadto produkt wetrzeć można wieczorem w końcówki włosów, zrobić fryzurę, która nie będzie nam przeszkadzała podczas snu (luźny warkocz lub kok na czubku głowy), a następnego dnia dokładnie umyć głowę.

Właściwości

Olejek kokosowy pielęgnuje włosy oraz ich końcówki. Jako jeden z nielicznych olejek do włosów posiada naturalny filtr przeciwsłoneczny SPF 10. Dzięki temu chroni pasemka przed promieniowaniem UVA i UVB oraz gorącym powietrzem. Olejek kokosowy zawiera składniki zbliżone budową do białek występujących we włosach. Takie podobieństwo zapewnia lepsze wzmocnienie i regenerację oraz szybsze przenikanie substancji odżywczych w głąb cebulek włosów.

Olejek rycynowy

Olejek rycynowy jest bardzo popularnym produktem, który pomoże nam z większością problemów zdrowotnych i urodowych. Jest łatwo dostępny i bardzo tani; możemy kupić go w każdej aptece. Produkt należy przechowywać w buteleczce z ciemnego szkła w suchym miejscu. Olejek rycynowy przeznaczony jest do pielęgnacji każdego typu włosów.

Sposób pozyskiwania

Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego, rośliny rosnącej w Afryce, Europie Południowej i na Bliskim Wschodzie. Pamiętać należy, że rącznik pospolity zawiera silną toksynę. Na szczęście proces tłoczenia eliminuje z produktu wszelkie niebezpieczne substancje.

Zapach i kolor

Olejek rycynowy ma złocisty kolor. Nie posiada ani smaku, ani zapachu. Konsystencja produktu jest dość gęsta.

Metoda aplikacji

Olejek rycynowy wciera się w zniszczone końcówki włosów lub skórę głowy. Najbardziej popularną metodą pielęgnacji włosów jest przygotowanie maseczki z produktów, które znajdziemy w naszej lodówce i łazience. Połączyć należy żółtko jajka, kilka kropel olejku rycynowego i ulubioną odżywkę. Maseczkę nakłada się na włosy od nasady po końce, przykrywa foliowym czepkiem i ręcznikiem. Ciepło, które wytwarza się podczas tej domowej kuracji, przyspiesza przenikanie substancji odżywczych zawartych w maseczce. Olejek rycynowy można nakładać także na inny typ włosów – brwi i rzęsy.

Właściwości

Olejek rycynowy wykorzystywany jest jako produkt wzmacniający, regenerujący i odżywczy. Posiada właściwości wygładzające i nabłyszczające. Wykorzystywany jest także do produkcji domowych maseczek i odżywek w sprayu. W skrajnych przypadkach może prowadzić do podrażnienia skóry głowy, przesuszenia włosów, a nawet ich wypadania. Olejek rycynowy ma ponadto właściwości przyciemniające. Z tego względu nie jest polecany osobom, które mają włosy o jasnych odcieniach (blond, platyna). Ze względu na zawartość cynku, kosmetyk może okazać się pomocny w walce z łupieżem.

Olejek migdałowy

Olej migdałowy jest bardzo popularnym produktem, który pomoże nam z większością problemów zdrowotnych i urodowych. Produkt należy przechowywać w buteleczce z ciemnego szkła w suchym miejscu. Olej migdałowy przeznaczony jest do pielęgnacji każdego typu włosów.

Sposób pozyskiwania

Olej migdałowy pozyskiwany jest z nasion drzewa migdałowego, rośliny rosnącej w Kalifornii, Hiszpanii i Francji. Pamiętać należy, że ważność oleju migdałowego wynosi do sześciu miesięcy po otworzeniu butelki. Co więcej, produktu nie należy podgrzewać do temperatury 70°C i chłodzić poniżej temperatury -18°C.

Zapach i kolor

Olej migdałowy ma jasnożółty kolor, słodki i łagodny smak i zapach. Konsystencją produktu przypomina syrop.

Metoda aplikacji

Olej migdałowy wciera się w zniszczone końcówki włosów lub skórę głowy. Jest bardzo często wykorzystywany jako składnik produktów myjących i pielęgnacyjnych włosy. Olej migdałowy aplikować można na mokre włosy, zaraz po umyciu głowy. Z jednej strony ułatwi on szczotkowanie włosów, a z drugiej – zapobiegnie przesuszeniu i puszeniu się włosów po wyschnięciu. Można wykorzystać go także jako kosmetyk zabezpieczający włosy przed działaniem gorącego powietrza.

Właściwości

Olej migdałowy wykorzystywany jest jako produkt wzmacniający, regenerujący i odżywczy. Posiada właściwości wygładzające i nabłyszczające. Wykorzystywany jest także do produkcji domowych maseczek i odżywek w sprayu. Olej migdałowy doskonale nadaje się do odbudowy rozdwojonych końcówek i skrajnie wysuszonych włosów. Z tego powodu polecany jest tym dziewczynom, które często poddają się zabiegom fryzjerskim takim jak ondulacja lub codziennie suszą, prostują albo robią loczki przy użyciu gorącego powietrza. Olej migdałowy może być również wykorzystywany jako maseczka ułatwiająca rozczesywanie włosów.

Olejek jojoba

Olejek jojoba jest często wykorzystywany w kosmetyce. Produkt, który posiada wszystkie składniki odżywcze i spełnia podstawowe funkcje, powinien być oznaczony jako nierafinowany i tłoczony na zimno. Co ciekawe olejek jojoba nie ma ograniczonej daty ważności.

Sposób pozyskiwania

Olejek jojoba pozyskuje się z nasion krzewu simondsja kalifornijska, które zawierają płynny wosk, podstawowy składnik olejku. Roślinę tę uprawia się między innymi w: Hiszpanii, Afryce, Azji, Australii i Nowej Zelandii. Krajem pochodzenia simondsii kalifornijskiej jest północny Meksyk i południowa część Stanów Zjednoczonych. W bardzo niskich temperaturach olejek jojoba może zastygać. Z drugiej jednak strony jest produktem bardzo odpornym na ciepło.

Zapach i kolor

Olejek jojoba ma złoto – żółty kolor. Nie posiada żadnego zapachu, stąd bardzo często wykorzystywany jest jako nośnik perfum.

Metoda aplikacji

Kilka kropel olejku jojoba dolać można do kosmetyków myjących i pielęgnujących włosy. Dobrym rozwiązaniem będzie także przygotowanie odżywki w sprayu i regularne nanoszenie jej na włosy. Sam olejek jojoba można również wsmarować w końcówki włosów i te miejsca, które są bardzo zniszczone lub przesuszone.

Właściwości

Olejek jojoba posiada właściwości silnie nawilżające i regenerujące. Pomaga w walce z łupieżem i przetłuszczającymi się włosami – zawiera bowiem substancje bakterio- i grzybobójcze. Stanowi dodatek do wyrabianych w domu maseczek i odżywek do włosów. Odbudowuje rozdwojone końcówki, zapobiega puszeniu się włosów i wygładza przesuszone pasemka. Może być stosowany jako kosmetyk wspomagający kurację dermatologiczną skierowaną przeciw chorobom skóry głowy. Co ciekawe, olejek jojoba chroni skórę głowy i włosy przed działaniem promieniowania słonecznego UVA i UVB

Olej lniany

Olej lniany znany jest nie tylko w kuchni jako dietetyczny tłuszcz wykorzystywany do przygotowywania potraw. Stosowany jest przede wszystkim do pielęgnacji włosów. Po otwarciu opakowania zachowuje świeżość przez około miesiąc.

Sposób pozyskiwania

Olej lniany pozyskiwany jest poprzez wytłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Roślinka ta znana była już w starożytności na terenach Bliskiego Wschodu, Grecji i Rzymu. Wykorzystywana była nie tylko do celów kulinarnych i kosmetycznych. Olej lniany powinien być trzymany w temperaturze pokojowej, ponieważ schłodzony do -20°C zmienia stan skupienia z ciekłego na stały.

Zapach i kolor

Smak i zapach oleju lnianego są bardzo dobrze znane osobom, które zdrowo się odżywiają i dbają o urodę. Po wytłoczeniu olej lniany ma żółtawy kolor oraz intensywny i cierpki zapach.

Metoda aplikacji

Olej lniany nakłada się na noc na włosy. Rankiem należy dokładnie umyć głowę delikatnym szamponem, nałożyć odżywkę i ponownie spłukać włosy. Aplikację powtarza się dwa razy w tygodniu. Aby kuracja przyniosła pożądane efekty, zabiegi trzeba przeprowadzać przez mniej więcej trzy miesiące. Olej lniany można dodać także do ulubionej maseczki lub odżywki. Przelany do buteleczki z atomizerem i połączony z ulubionym kosmetykiem pielęgnującym stanowić może mgiełkę do włosów.

Właściwości

Olej lniany widocznie poprawia kondycję włosów. Poza tym posiada właściwości wygładzające, nabłyszczające i odżywcze. Łuski włosów są domknięte, ściślej przylegają do rdzenia włosa. Pasemka nie puszą się, nie są przesuszone i nie elektryzują się. Wykorzystywany do olejowania na długo polepsza stan włosów. Olej lniany ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego może okazać się pomocny w walce z łupieżem lub różnymi chorobami skóry głowy. Pamiętać należy także, że produkt wykazuje właściwości wysuszające.

Masło Shea

Masło Shea należy do olejów nasyconych. Jest popularne ze względu na właściwości odżywcze, natłuszczające i pielęgnacyjne. Posiada wiele zastosowań w kuchni (zwłaszcza w krajach afrykańskich) i kosmetyce. Masło Shea przechowywać należy w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce, z dala od dostępu powietrza i światła. Masła kosmetyczne (w tym masło Shea) często wzbogacane są sztucznymi substancjami zapachowymi i innymi składnikami.

Sposób pozyskiwania

Masło Shea wytwarzane jest z nasion drzewa z gatunku masłosz Parka. Roślina ta rośnie w Afryce; jej owoce zbierane są ręcznie. Zaraz po wytłoczeniu masło Shea ma konsystencję pasty, zaś po podgrzaniu w temperaturze wyższej niż 33°C przybiera postać oleju.

Zapach i kolor

W świeżej postaci masło Shea ma lekko białą barwę i delikatny smak, nie posiada zapachu. Po podgrzaniu zmienia kolor na żółto – brązowy.

Metoda aplikacji

Przed zastosowaniem masło Shea należy rozetrzeć w dłoniach. Przybierze wtedy bardziej plastyczną formę. Masło Shea stanowi składnik odżywek i maseczek, które samodzielnie sporządza się w domu. Produkt można również wcierać w końcówki włosów lub całe pasemka, zaczynając od połowy ich długości. Masło Shea nałożone w dużej ilości bezpośrednio na skórę głowy może prowadzić do przetłuszczania.

Właściwości

Masło Shea wykazuje dobre właściwości odżywcze i nawilżające. Stosowane systematycznie, np. pod postacią maseczek, regeneruje i nabłyszcza włosy, przywraca im sprężystość, elastyczność i gładkość. Ponadto masło Shea zabezpiecza włosy przed promieniowaniem słonecznym, tworząc wokół nich barierę ochronną. Nie należy jednak nakładać masła Shea w większych ilościach, zwłaszcza na skórę głowy, ponieważ może to doprowadzić do nadmiernego obciążenia włosów.