Olej lniany Etja

Więcej jesteśmy w stanie powiedzieć o marokańskim oleju arganowym niż mniej egzotycznym oleju lnianym. Czas przypomnieć sobie, jakie właściwości ma ten niepozorny olejek. Czy warto stosować w pielęgnacji olejek lniany Etja? Co można dzięki niemu zyskać?

Len to roślina o ponad 180 różnych odmianach, która występuje w klimacie umiarkowanym i subtropikalnym. Jest łatwodostępna, co sprawia, że i olej lniany również jest produktem możliwym do kupienia w każdym sklepie z produktami naturalnymi lub drogerii.

Kosmetyczny olej lniany

Wytłacza się go na zimno z nasion siemienia lnianego, dzięki czemu nie traci swoich właściwości i jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Jest też źródłem witaminy E, nazywanej w kosmetyce witaminą młodości. Rzecz jasna oprócz tego zawiera sporo innych witamin i składników mineralnych, dzięki którym sprawdza się w codziennej pielęgnacji. Choć nie da się ukryć, że są naturalne oleje o jeszcze bogatszym składzie np. olej arganowy lub olej ze słodkich migdałów.

Jakie właściwości ma olej lniany Etja?

Jeśli już zdecydujemy się na zastosowanie oleju lnianego, warto wiedzieć, co właściwie dzięki temu zyskamy. Regularne aplikowanie oleju lnianego Etja na skórę i głowy sprawia, że:

  • poprawia odżywienie i nawilżenie skóry,
  • ma działanie łagodzące, zmniejsza stan zapalny,
  • pobudza naturalny proces regeneracji,
  • chroni końcówki przed rozdwajaniem,
  • zapobiega wypadaniu włosów i ogranicza ich łamliwość,
  • nadaje włosom lekkość, miękkość i gładkość.

Niektórzy twierdzą, że olej lniany Etja wcierany w skórę głowy może też poprawiać krążenie i przyspieszać wzrost włosów, ale tego raczej nie należy się spodziewać. Jeśli zależy nam na wzroście włosów, o wiele lepszy będzie naturalny olej rycynowy.

Olej lniany Etja – zastosowanie

Jak można stosować olejek lniany Etja? Na bardzo wiele różnych sposobów. Nie ma przy tym żadnego problemu z jego zastosowaniem, ponieważ jest dość lekkim i dobrze wchłaniającym się olejem.

  1. Bezpośrednio na skórę jako zamiennik balsamu.
  2. Jako dodatek do balsamów, kremów i szamponów.
  3. Zamiast zmiękczającej pomadki do ust.
  4. Jako wcierka do skóry głowy.
  5. W ilości kilku kropel jako dodatek do kąpieli.

Tags: , , , , ,